Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Hyvä tietää pahuudesta
09.03.2017 20:27 | Mika Kähkönen

Hannu Lauerma: Pahuuden anatomia – pahuus, hulluus, poikkeavuus

Edita 2009. 240 s.

 

Vuonna 2009 ilmestyneen teoksen Pahuuden anatomia – pahuus, hulluus, poikkeavuus aihealue on ajankohtainen ja tulee aina olemaan. Aggressiivisuus kuuluu kaikkien luontokappaleiden perusominaisuuksiin, jopa henkeä ja elämää ylläpitävästi. Milloin se on väärin, milloin oikein, riippuu katsantokannasta. Väkivaltaisuutta saatetaan perustella ideologioilla, uskonnoilla ja sodankäynnillä. Joskus riittää, että lahkon karismaattinen johtaja sanelee säännöt, jotka oikeuttavat seksuaalirikoksiin ja vähintäänkin väkivallan uhkaan. Mieleenpainuvimpia ovat maailman loppua ennustavat lahkot ja heidän joukkoitsemurhansa.

Joukkoitsemurhan serkku on laajennettu itsemurha, tosin tätä nimitystä kirjan kirjoittaja Hannu Lauerma kritisoi, eikä syyttä. Ihan kuin se oikeuttaisi tappamaan itsensä lisäksi muunkin perheen,kuin oman elämän ja egon jatkeena, tai sivutuotteena. Näistäkin on ikäviä kokemuksia muutaman vuoden takaa Suomesta. Sivumainintana, Simo Hiltunen julkaisi teeman pohjalta pari vuotta sitten ihan kelpo jännitysromaanin Lampaan vaatteissa. Suosittelen.

Murhatekoihin syyllistyneiden mielenliikkeiden tulkkina Lauerma on ihminen paikallaan. Hän on saanut kohdata heitä Turun ja Vantaan Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkärin suorastaan työkseen. Taustalta löytyy (ei Lauerman) vaihtelevasti ihmisvihaa, huomion tavoittelua ja yhteiskuntavastaisuutta, mutta myös nöyryytystä ja häpeää. Psykopaatit ovat oma lukunsa. Mitään erityisen määrääviä piirteitä tekoihin syyllistyneintä on hankala bongata etukäteen. Näin Suomen vinkkelistä ei alkoholia voi ohittaa ilman mainintaa. Näissä tapauksissa tekijän mielenliikkeistä on vaikea puhua mitään. Heidän kohdallaan mielentilatutkijat ovat jopa todenneet, että on vaikea tutkia mieltä, kun on niin vähän tutkittavaa. Jotenkin noin.

Tuosta Simo Hiltusen kirjasta tuli mieleen ilmiöiden viihteellisyysarvo. Viihdeteollisuuden alalta Lauerma esittelee yhden lainatuimmista, Jack The Ripperin, eli Viiltäjä Jackin, joka murhasi vuoden 1888 elokuun viimeisen ja marraskuun yhdeksännen päivän välillä Whitechapelin kaupunginosan tienoilla ainakin viisi prostituoitua. Epäilyjä oli useammastakin. Rikoskirjallisuushan suorastaan imee eliksiirinsä pahuudesta. Se kiehtoo ihmisiä, eikä kiehtovuus rajoitu murhiin ja rikoksiin, vaan myös seksin puolelle. Sadomasokismille Lauerma on suonut oman lukunsa. Sekään ei ole mikään uusi keksintö. Kärsimys ja valta erotisoituivat ja seksualisoituivat jo ranskalaisen markiisi Donatien Alphonse François de Saden (1740-1814) ja itävaltalaisen Leopold von Sacher-Masochen (1836-1895) teksteissä. Nykyäänhän tähän törmää joka paikassa, hyvä ettei jo jogurttimainoksissakin. Toisaalta ilmiö on yleismaailmallinen, joten miksei sitä voisi ympätä niihinkin.

Pahuuden anatomia on mielenkiintoista luettavaa. Dosentti, lääketieteen tohtori ja psykiatri Hannu Lauerman kirjoitustyyli on kansantajuista ja viihdyttävää, paikoin jopa synkän huumorin ryydittämää. Miehen ääni ja olemus on tunnistettavissa sanankäänteissä. Sain mahdollisuuden seurata hänen luennointiaan 2010 Kouvolan dekkaripäivillä. Hän oli yksinvaltiaana päättämässä dekkaripäivien rikosnovellikilpailun voittajia. Kilpailun teemana oli Murhattu mieli, kuinkas muutenkaan. Samalla nimellä julkaistiin antologia kisan parhaimmistosta. Kannatta lukaista tuokin.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 Hannu Lauerma: Huijaus, rohkaisua, johdattelua, psykoterroria
20.09.2011 14:42 | Mika Kähkönen

Hannu Lauerma: Huijaus, rohkaisua, johdattelua, psykoterroria

Duodecim 2008. 375 s.

Psykiatrian professori ja psykiatrisen vankimielisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma (s. 1961) on koonnut kattavan teoksen eri keinoista, joilla meidät saadaan huijatuksi. Itse tulin tietoiseksi teoksen olemassa olosta etsiessäni lähdemateriaalia tekeillä olevaan romaanikäsikirjoitukseen. Tutustuin hänen uraansa pari vuotta sitten osallistuessani Kouvolan dekkaripäivien novellikilpailuun. Mies päätti kisojen voittajanovellin ja vaikka en voittanutkaan, miehen luento vei mennessään ja aloin vannoa Lauerman nimeen (pelottavaa?).

Mikä muu voi viedä meidät, myös minut, mennessään? Ehkä uskomuksista poiketen eri lahkojen ja kulttien uhreiksi lankeaa ihan tavalliset ihmiset ja mikä pahinta, he kuvittelevat toimivansa sillä hetkellä terveen järjen mukaan. Lauerma on koonnut kirjaansa aiheita kaukaa vuosisatojen takaa aina nykypäivään saakka, niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Hän osoittaa, että huijatuksi voi tulla yhtälailla miehet kuin naisetkin. Samoin huijareina ovat kunnostautuneet nolempien sukupuolien edustajat.

Kirjan sisällön laajudesta johtuen se toi mieleen suuren maistiaispöydän. Otettuaan kaikkia lajeja huomaa tulevansa kylläiseksi. Ylilääkäri puhuu aiheistaan kansantajuisesti, pyrkii puolueettomuuteen, mutta ei epäröi kärjistää epäkohtien kohdalla. Lakoninen huumori keventää asiatekstiä ja osoittaa omalla tavallaan aiheen järjettömyyden. Luulen, että Lauerma polkee näkökulmillaan monenkin tahon varpaille. Ja uskokaa tai älkää, sen täytyy takuulla sattua. Viittaan tässä miehen fyysiseen kokoon. Vankisairaalan käytävillä miehen uskottavuus ei jää pelkkään lääketieteelliseen osaamiseen. 

Lähteitä ja aiheita löytyi, se tosiaan on myönnettävä. Melkein voisi sanoa, että voisin perustaa koko kirjallisen urani eri huijausmuotojen varaan. Sen varmistaa Huijaus-teoksen kattava lähdeluettelo. Lopuksi haluan tunnustautua huijariksi itsekin. Onhan tavoitteeni luoda kertomuksia joilla ei ole todellisuuden kanssa yhteistä kuin siteeksi. Haluan lumota, koukuttaa ja valehdella, viedä lukijan mennessäni.   


( Päivitetty: 22.09.2011 10:06 )

 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com