Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Richard Wiseman: Yliluonnollinen ilmiö: Totuus on jossain sisällämme
20.05.2012 22:15 | Mika Kähkönen

Richard Wiseman: Yliluonnollinen ilmiö: Totuus on jossain sisällämme

(Paranormality, 2011)

Suom. Tuija Tuomaala. Bazar 2012. 351 s.

 

Psykologian professori Richard Wisemanin uusin teos Yliluonnollinen ilmiö: Totuus on jossain sisällämme jatkaa luontevasti tutustumistani erilaisten huijausten maailmaan. Edellinen lukemani kirjahan oli Eric Chalinen Maailmanhistorian suurimmat huijaukset ja ihmiset niiden takana.

Wiseman kohdistaa kirjansa yliluonnollisina pidettyihin aiheisiin, jotka yllättävää kyllä elävät ja voivat hyvin vielä nykyaikanakin - näin siitäkin huolimatta, vaikka tiede on pystynyt osoittamaan tähän saakka kaikki selittämättömät ilmiöt jollain luonnollisella syyllä. Selityksensä saavat muun muassa ennustajan ilmiömäinen osumatarkkuus, ruumiistapoistumiskokemusten taustat (jopa keinotkin), aaveiden todellinen luonne, enneunien syyt ja monet muutkin herkkäuskoisten kauhun ja hämmästyksen aiheet.

Professori osoittaa kokemusten olevan puhdasta psykologian, matematiikan ja ihmismielen hallinnan yhdistelmää. Se nyt vain on niin, että meitä johdatellaan joka päivä uskomaan asioita, tuotteiden erinomaisuutta, poliittisia ratkaisuja ja aatteita. Näistä viimeisimmästä kirjoittaja kertoo karmaisevia esimerkkejä, kuinka yhden ihmisen aikaansaama kultti ajaa kokonaisen ihmisjoukon joukkoitsemurhaan.

Miehen kirjoitustyyli on viihteellinen ja hauska. Siihen vaikuttaa varmasti tämän nykyään Hertfordshiren yliopistossa vaikuttavan kaverin taikuritausta. Viihteestä hän ei ole edelleenkään päässyt (tai halunnut) eroon, koska hän toiminut myös Myytinmurtajat- ja Mentalist- sarjojen asiantuntijana. Tavallaan voisi ajatella, että kirjojensa myötä hän toimii myös allekirjoittaneen asiantuntijana. Huijaus ja uskomukset syyhyttää pääkoppaani. Jollain tapaa haluaisin käyttää aihetta tulevissa kirjaprojekteissani, siis jos nyt sellaisia vielä tulee. Tällä hetkellä olen naimisissa nykyisen tekstin kanssa. Tämä ei tarkoita, että haluaisin siitä erota, tai että meillä menisi huonosti. Sanotaan vaikka, että elämme tällä hetkellä arkista korjauskirjoitusvaihetta, mikä ei nyt kolmannella kerralla jaksa aina innostaa. Ehkäpä se tuottaa vielä hedelmää.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.

 Richard Wiseman: Onnen tekijät
20.03.2012 19:51 | Mika Kähkönen

Richard Wiseman: Onnen tekijät: Neljä menetelmää tuurin

parantamiseksi

(The Luck Factor. Chance your luck – and chance your life, 2003)

Suom. Tommi Ingalsuo. Tammi 2003. 253 s.

 

Luin jokin aika sitten brittiläisen professorin Richard Wisemanin uusimmasta suomennetusta teoksesta Yliluonnollinen ilmiö: totuus on jossain sisällämme ja innostuin. Tietenkään sitä ei kirjastosta saanut lainaan ihan tuosta vain, mutta miehen vanhemman kirjan sai, jonka senkään aihe ei ollut huonoimmasta päästä. Nyt kun mietin, niin kirjan yöpöydälleni päätymiseen liittyy Wisemanin tutkimaa onnekkuutta. Juuri tästä Onnen tekijät kertoo.

Ennen yliopistouraansa muun muassa taikurina itsensä elättänyt professori lähestyy aihettaan helppolukuisesti ja käytännön läheisesti. Hän analysoi millaiset ihmiset osoittautuvat hyvä- tai huono-onnisiksi ja mitä erityistä poikkeavaa heidän toimintatavoistaan löytyy. Ja löytyyhän sitä paljonkin. Auttaakseen lukijaa määrittelemään omia tapojaan ja onnekkuuttaan, on Wiseman laatinut kysymyskaavakkeita, jotka sivumainintana sanoen ovat tarkoitushakuisia, vähän kuin joissain b-luokan naistenlehdissä. Jenkkityyppiseltä hypetykseltäkään lukija ei valitettavasti (tai onneksi) välty. Tällä tarkoitan tiettyä sensaationhakuisuutta.

Haluan ajatella kuitenkin, että tarkoitus pyhittää keinot. Jos kirjan haluaa ottaa tosissaan ja miksipä ei, voi siitä ihan oikeasti saada uusia niksejä parempaan onneen. Sen tuottama isoin oivallus on ehkä se, että suurin osa onnesta on perimmiltään ansaittu työllä. Jos haluaa voittaa, on osallistuttava peliin. Tämän lisäksi pitäisi useammin luottaa vaistoonsa, intuitioon. Liian usein sitä tuppaa tehneeksi järkipäätöksiä, vaikka se ei tunnu oikealta. Tekee vaikka työtä mikä tuo varman leivän, mutta jota samaan aikaan inhoaa, tai elää surkeassa parisuhteessa lasten vuoksi. (En minä!) Lisäksi Wiseman on huomannut, että onnekkailla ihmisillä on taipumus uskoa tulevaisuudeltaan hyvää, eivätkä he vastoinkäymistenkään kohdalla jää murehtimaan. Ainahan voi mennä vieläkin huonommin. Tappio pitää kääntää voitoksi.

Hokemia, hokemia, niin helppoja sanoa. Saattaisi kuvitella ettei uuden kurssin ottaminen onnistu ihan tuosta vain. Myös tätä mies on tutkinut ja huomannut päinvastaista. Huono-onnisena itseään pitänyt ihminen pystyy hänen opeillaan (tietenkin) todistetusti parantamaan onneaan. Kyllä minä ainakin olen valmis tuon ajatuksen ostamaan. Ja vaikka professori on entinen taikuri, eivät konstit ole mitään hokkuspokkus-juttuja. Kysymys on pienistä, jokapäiväisen toiminnan muutoksista.

Hakeudu ihmisten, vähän vieraampienkin juttusille. Odota heidän tapaamisestaan hyvää.

Ota rennommin.

Kokeile uusia juttuja. Aloita vaikka valitsemalla eri kauppa kuin yleensä, tai mene töihin eri reittiä. Usko vaistoa.

Ajattele itseäsi onnekkaana.

Aina kannattaa yrittää.

Etsi epäonnistumisista valoisia puolia. Siitä voi olla hyötyäkin. Älä ainakaan jää murehtimaan huonoa tuuria. Mieti keinoja ehkäistä se jatkossa.


( Päivitetty: 21.03.2012 01:27 )

 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com