Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

Subscribe RSS

 Tuulevi & Henrik Aschan: Selviämistarina - alkoholi parisuhteessa
11.02.2013 19:12 | Mika Kähkönen

Tuulevi & Henrik Aschan: Selviämistarina – alkoholi parisuhteessa

Minerva 2010. 201 s.

 

Tarvitsin kirjallista työtä varten alkoholistiperheen parisuhdekuvailua, kun silmiin osui kirjaston tietokannasta Tuulevi ja Henrik Aschanin yhdessä kirjoittama Selviämistarina. Kirja perustuu heidän päiväkirjamerkintöihinsä, kirjeisiin ja muistikuviin, aina yhteiselon alusta hetkiin, jolloin teiden eroaminen on lähes todennäköistä. Eihän siinä tietenkään niin käy.

Hehän eivät siis ole mikään keskivertopariskunta. Selvästi heillä on enemmän selviytymiskeinoja kuin monilla muilla viinan kiroissa riutuvalla miehellä ja naisella. Samasta syystä kirjaa ei voi käyttää selviämisen mallina sellaisenaan. He käyvät tervehenkisissä keskustelutilaisuuksissa, matkustelevat virkistäytymässä etelän lämmössä, lämmittelevät rantasaunaa, mies on kätevä käsistään ja rakentaa yhteistä pesää tarmolla. Harmi vain että iso osa tarmosta löytyy Alkon pullotteesta. Muuta ei tarvita. Hiljalleen siitä muodostuu arjen ja pyhän määräävä liuos.

Alkoholismihan on sairaus, joka hoitamattomana johtaa ennen aikaiseen kuolemaan. Sitä ennen se ehtii sairastuttaa koko lähipiirin. Huomionarvoisinta on, että jos ryyppääminen vaikka loppuisikin, jatkuu silti oireilu. Samat reagointitavat muistuvat mieleen, kun mies lähtee työmatkalle, eikä vastaa sovittuna aikana puhelimeen. Sama pelko ja ahdistus aktivoituu ihan kuin kuivia päiviä ei olisi ollutkaan. Samasta syystä tämä korkin sulkeneen sankarin selväpäisyyttä ei hurratakaan, eikä selkään taputeta. Tarkoitan tässä lähipiiriä, enkä jotain vertaisryhmää.

Tuulevilla ja Henrikillä on ja oli selviytymiskeinoja keskimääräistä enemmän. Niin kuin monilla muissakin kuolemaan johtavissa sairauksissa ne ratkaisevat olennaisesti. Miten muuten on muka selitettävissä, että kahdesta tasan tarkkaan saman diagnoosin saaneesta toinen elää kaksi kuukautta ja toinen viisi vuotta? Vastaus on selviytymiskeinot. Toisilla niitä vain on.

Sainko sitten materiaalia? Sain. Sitä vain ei tiedä käytänkö sitä koskaan missään. Ainakin se vaikutti ajatuksiini. Pakostakin. Ehkäpä se sitä kautta tuo oman pienen osansa vaikka johonkin tulevaisuuden henkilöhahmoon/ -hahmoihin. Joka tapauksessa harkitsen joka kerta erikseen, kun lorautan halpaa brandya illan ratoksi lasinpohjalle.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 1.000
©2019 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com