Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Melody Beattie: Irti läheisriippuvuudesta
08.05.2013 19:11 | Mika Kähkönen

Melody Beattie: Irti läheisriippuvuudesta – Miten lopetan muiden holhoamisen ja alan huolehtia itsestäni

(Condependend No More How to Stop Controlling Others and Start Caring for Yourself, 1987)

Suom. Pirjo Latvala. WSOY 1995. 262 s.

 

Ensin ajattelin luettuani tämän kirjan, etten kirjoita siitä pätkääkään. Hommasin sen kirjastosta alun perin lähdemateriaaliksi. Yksi tekeillä olevan kirjoitelman teemoista on juuri läheisriippuvuus. Iso osa päähenkilön ajatuksenkulusta ja ratkaisuista juontaa tuosta psyykeen tilasta.

Miksi sitten aioin jättää kirjan huomiotta? Ehkä ärtymyksestä. Melody Beattie luettelee kirjassan läheisriippuvaisen henkilön ominaisuuksia ja tekee listastaan niin kattavan, että takuulla jokainen löytää sieltä myös itsensä. Minä ainakin löysin ja luulen, että suurin osa suomalaisista niin tekee. Pelkästään jo supisuomalainen ajatus siitä, mitä muun maalaiset meistä ajattelee, käy hyvästä esimerkistä. Entä tunnetko olosi turvallisemmaksi, kun olet auttanut kaveria ilman vastineen tarvetta, kuin toisin päin, tämä olisi auttanut sinua. Hyväksikäyttäjät ovat tietysti asia erikseen. Palveluksenvelkaan ei halua jäädä kukaan, väitän.

Kun jätetään nuo ylitsepursuavat luokittelulistat omaan arvoonsa, löytyy kirjasta omat kiinnostavatkin puolensa. Ensinnäkin oli erikoista huomata, että jo aikaisemman teokseni Testinuket (2009) päähenkilö on pahasti läheisriippuvainen. Sen huomaa jo pelkästään siitä, miten hän varoo ärsyttämästä narkkariveljeään, ettei tämä saisi päähänsä vain sen vuoksi lähteä tuuppaamaan hihaan. Toiseksi Beattie esittää käyttäytymistapoja, jotka tunnistin välittömästi työelämästä. Hoitoala nimittäin on oikea läheisriippuvaisten taivas. Yksi: omiaan vaivojaan säästämätön sisar hento valkoinen (anteeksi klisee) jättää ruokataukonsa pitämättä ja laskee muut syömään. Kaksi: Tästä shv jaksaa muistuttaa ja lopulta syytellä muita työntekijöitä, organisaatiota, potilaita, vallassa olevaa presidenttiä ja EU.ta. Kolme: Selkeästi hän on uhri. Pelastaja-syyttäjä-uhri.

Millainen ihminen sitten on läheisriippuvainen? He ovat ihmisiä jotka kantavat vastuuta toisista, eivätkä osaa huolehtia itsestään. He takertuvat ihmisiin joilla on vaikka alkoholi- tai huumeriippuvuus, pelihimo, syömishäiriä tai väkivaltaisuus. He yrittävät suojella tätä ja parantaa omin voimin. Tämä kaikki tekee heidät vihaisiksi, itseensä sulkeutuneiksi, heidän pakkomielteensä on tuo riippuvainen lähimmäinen ja heidän kanssaan on vaikea keskustella. Onneksi tavasta, jos sitä voi tavaksi sanoa, pääsee myös eroon. Tässä asiassa Beattien kirjasta voi olla jopa apua. Ellei siitä, niin kahdentoista askeleen ohjelmasta, joka mukailee nimettömille alkoholisteille alun perin Amerikassa laadittua vastaavaa ohjelmaa. En tiedä onko riippuvuusongelmaisten lähimmäisille olemassa tällaista palvelua Suomessa. Onneksi ei ole tarvinnut ottaa selvääkään. Terve itsekkyys kunniaan.


( Päivitetty: 08.05.2013 19:28 )

 - Mika Kähkönen | Kommentit (1)Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 3.667
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com