Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Huumemaailmasta juuri ruohon tasolta
26.08.2013 09:20 | Mika Kähkönen

Jussi Perälä: Ikuinen säätö – Helsingin huumemarkkinat

Like 2013. 237 s.

 

Helsinkiläinen valtiotieteen tohtori Jussi Perälä seurasi 2000-luvun alusta pääkaupungin huumeiden käyttäjien elämää ja teki havaintojensa perusteella aiheesta väitöskirjatutkimuksen. Tuo tutkimus sai vuonna 2012 Laatua terveyteen palkinnon. Miehen kokemukset taas poikivat teoksen, jossa mies asettuu douppaajien, kniippojen, hängäreiden ja ritsarien nahkoihin, jopa niin aidosti, että oli kenttäjaksonsa aikana ajautua ongelmiin itsekin.

Perälän kirjan välityksellä meille tavan keskarin kiskojille selviää miten huumemarkkinat rakentuvat, millaiset ihmiset toimivat sen eri tasoilla ja ketkä ovat heidän asiakkaitaan. Hän kumoaa useita yleisiä uskomuksia muun muassa rahasta, joka huumebisneksessä liikkuu. Kirjailija jakaa teoksensa osioihin, joista ensimmäisessä hän tarkastelee huumekaupan rakennetta ja sen ympärille muodostuneita rooleja. Toisessa osiossa hän kertoo esimerkkihenkilöidensä arkipäivästä rappukäytävissä, luukuissa, autoissa, sekä baareissa, kun taas kolmannessa osiossa Talo kutsuu, eli miten elämä muuttuu siirryttäessä vankilaolosuhteisiin. Viimeisessä osiossa hän vetää kokemuksensa nippuun ja kuvailee jälkitunnelmiaan, sekä esimerkkihenkilöidensä kuulumisia. Kaiken täydentää sanasta ja lähdeluettelo. Tiedon keräämisessä hän on käyttäjien ja välittäjien lisäksi käyttänyt vankilan ja oikeuslaitoksen edustajien kokemuksia, joten materiaalista on kertynyt vähintäänkin monipuolinen.

Edelleenkään en voi väittää olevani asiantuntija, kun puhutaan huumeiden käyttäjistä. En tiedä voiko kukaan. Omat käsitykseni muodostuvat työn, mutta myös omakohtaisten kokemusteni kautta. Nyt ymmärrän tuon ihmisryhmän elämää paremmin - Miksi syviä haavoja ympäri kehoaan saanut nisti pysyy jäykkänä ja väittää saaneensa vammansa salaattia tehdessä, tai mitä merkitsee uskottavuudelle ajaa huumeiden vaikutuksen alaisena vitun (anteeksi) lujaa metsään? Näitä tyyppejä tapaan päivystyspoliklinikalla, jos en päivittäin, niin ainakin viikottain. Loput heistä käyvät kinuamassa lääkereseptejä, hakeutuvat jonkin pitkäaikaisen kiputilan vuoksi vastaanotolle ja kun jäävät ilman, he uhkaavat vahingoittaa jotain muuta tai itseään, eli yrittävät sovittaa alamaailmasta tuttua väkivallan uhkaa järjestäytyneeseen yhteiskuntaan. Tämä narkomaaniryhmä vie luonnollisesti suurimman huomion. Yhtä lailla käyttäjä voi olla jonossa seuraavana istuva, asiallisesti käyttäytyvä ja hyvin pukeutunut yrittäjäkin. Muutenkin rooleista on vaikea ottaa selkoa. Kaikkea kuvaa kirjan nimeksi päätynyt Ikuinen säätö. Säännöistä poiketaan, tehdään lupauksia joita ei muisteta itsekään, kadotetaan kamaa, käytetään sitä itse, lainataan ja vaihdetaan tarpeettomaan rihkamaan.

Ilahtuneena panin merkille miten lähelle jännitysromaanini Testinuket kuvaukset osuvat todellista elämää. Sitä kirjoittaessani olin muutamaa vuotta aikaisemmin nähnyt iloisen ja elämänhaluisen pojan muuttumisen äreäksi ja syrjään vetäytyneeksi nuorukaiseksi. Olin todistanut olemuksen kuihtumista, kotietsintää, elämäntapojen muutosta, linnatuomiota ja lopulta kuolemaa omakohtaisesti. Tuo kaikki jätti jäljen, jolle etsin purkautumiskeinoa. Lapsillahan on leikkien ja vaikka piirustusten kautta tapa hoitaa itseään, helpottaa ahdistusta. Sellaisena toimi Testinuket romaanin veljessuhteen kuvailu itselleni.

Mitä näistä, nythän puhutaan Jussi Perälän kirjasta. Suosittelen sitä sosiaali- ja terveydenhuollon ihmisille, lääkäreille, nuorisotyöntekijöille, poliiseille, vartijoille ja kaikille, joiden lähimmäinen on sekaantunut noihin kemikaaleihin. Ongelmaan voi törmätä kuka vain, tiedän sen. Perälän teksti on selkeää ja vakavasta aiheesta huolimatta paikoin jopa viihdyttävää luettavaa.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com