Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Juristi - FBI 6-0
19.03.2014 20:24 | Mika Kähkönen

John Grisham: Puhallus

(The Racketeer, 2012)

Suom. Jorma-Veikko Sappinen. WSOY 2013. 333 s.

 

Entinen juristi Malcolm Bannister istuu kymmenen vuoden tuomiota rikoksesta, johon hän ei omien sanojensa mukaan ole syyllistynyt. Vankilassa hän antaa lainopillisia palveluksia muille vangeille ja kuulee samalla heiltä juttua jos toistakin. Parhaimman jutun hän kuulee vankilan ulkopuolelta. Liittovaltion vaikutusvaltainen tuomari Raymond Fawcett ja hänen nuori sihteerinsä on löydetty murhattuna miehen järvenrantamökiltä. Juttu vain paranee, koska FBI:n tutkimukset eivät ota edetäkseen, osin siitä syystä ettei rikospaikalta löydy kamppailunjälkiä, sen enempää kuin murtojälkiäkään. Silti kassakaappi on tyhjennetty. Erityisen hyviksi ulkomaailman uutiset tekee se, että Bannisterilla on tarjota FBI:lle tietoa. Hän väittää tietävänsä kuka murhaaja on ja vaatii vaihtokaupassa itselleen vapauden ja uuden henkilöllisyyden. FBI heilauttaa taikasauvaansa ja Bannisterin toive toteutuu. Agentit saavat epäillynsä ja puristavat tältä tunnustuksen. Tässä vaiheessa voisi julistaa kuka saa prinsessan ja puolet valtakunnasta. Tosin jako ei mene ihan oletetusti.

Lakitrillereistään maailmanmaineeseen tullut John Grisham kuljettaa tarinaa konkarin otteella. Heti alkuun hän perkaa tarkkaan päähenkilön koulutustaustan ja työhistorian, tärkeimmän lähipiirin, niin vankilassa, kuin sen ulkopuolellakin, sekä faktat, joita FBI on saanut murhasta selville, eli ei juuri mitään. Sen vuoksi tutkijat tarttuvat Bannisterin koukkuun helposti, ehkä liiankin. Entisen juristin moitteeton ja vakuuttava käytös, sekä maine vankilan sisällä vievät pidemmän korren ja mies saa tahtonsa läpi. Liekasta hän ei luonnollisestikaan pääse, vaikka näennäisen vapaana saa kulkeakin. Siihen hän ei tyydy, vaan karistaa seuraajansa kannoiltaan. Samalla hän tulee karistaneeksi suurimman osan alkuperäisestä juonesta. Sen alta hissukseen paljastuu todelliset motiivit ja määränpäät. Onnistuuko kaikkien aikojen Puhallus? Sitä saakin sitten jännittää lähes viimeiselle sivulle saakka.

Onko mahdollista? Sitä mietin jossain vaiheessa ja hylkäsin kysymyksen saman tien. Mitä väliä. Pääasia, että tarina kuulostaa hyvältä, se riittää. Saman myöntää JG:kin jälkisanoissaan. Varsinaisesti siinä ei ole mitään uutta, että jännitysromaani paljastuu keksityksi.

Niin, tämä kirja tuli avovaimoni kirjakerhosta. Hänelle tuli muistaakseni Nora Robertsia, tai Belva Plainia. Pitäisiköhän tutustua seuraavaksi? Ihan vaikka tasa-arvon päivän kunniaksi.


( Päivitetty: 19.03.2014 20:41 )

 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com