Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Jokiseikkailu 70-luvulta
04.12.2014 10:03 | Mika Kähkönen

James Dickey: Syvä joki

(Deliverance, 1970)

Suom. Eero Huhtala. Keltainen pokkari. 3.painos. Tammi 2009. 262 s.

 

Löysin Dickeyn klassikon pokkarina käydessämme (taas kerran) Kuopion kauppakeskus Matkuksessa. Useimmiten kirjakauppojen ale-hyllyistä löytyy yhdet ja samat parin vuoden takaiset best-sellerit, kun sisäänostaja on menettänyt itsehillintänsä uutuuden huumassa. Kirjojahan palkitaan joka vuosi ja osa niistä nostetaan muiden edelle. Silti ne pääasiassa unohtuvat ja päätyvät euronkoriin. Syvä joki on niihin verrattuna ihan jotain muuta.

Kirjan takakannen mukaan James Dickey (1923-1997) oli opettaja, runoilija ja sotasankari. Lukuisten runoteostensa sijaan hän nousi kuuluisuuteen teoksellaan Syvä joki, joka saavutti lopulta kulttimaineen John Boormanin filmisovituksen siivittämänä. Elokuvasta minäkin tuon teoksen muistin. Näin sen aikaan, jolloin ensimmäiset videonauhurit tekivät tuloaan. Videovuokraamosta sai lainata Movieboksin, jos ei omaa laitetta ollut ja sen mukana kassillisen elokuvia, joko VHS- tai Beta-formaatissa. Voi mennä vuodella pieleen, jos sanon, että olin kolmetoista. Joka tapauksessa elettiin 80-luvun alkua.

Romaani kertoo neljästä kaupunkilaismiehestä, jotka lähtevät viikonloppuretkelle Pohjois-Carolinan ja Georgian syrjäseuduille. Mahdollisuudet kanoottiretkeen alkavat olla viimeiset. Joki ja koko seutu jolle he aikovat suunnata, tulee peittymään valmisteilla olevan padon valmistuttua. Aikaisempaa kokemusta ja paikkakuntatuntemusta löytyy heistä vain Lewisiltä, joka vaikuttaa muutenkin porukan varmaotteisimmalta, jopa macholta. Sen vuoksi kirjan minäkertoja Ed ihaileekin kaveriaan. Kokemuksistaan huolimatta edes Lewis ei ole päässyt kartoittamaan joen jokaista mutkaa, vaan paljon jää arvailujen varaan. Kaksi muuta miestä Drew ja Bobby jäävät vähemmälle esittelylle, mutta ovat tärkeässä osassa, kun asiat alkavat mennä pieleen. Vastaansa miehet saavat armottoman luonnon lisäksi syrjäseudun omalaatuiset asukkaat. Parin paikallisväestön edustajan ja retkeilijöiden yhteentörmäämisen jälkeen tapahtumat vyöryvät odottamattomaan suuntaan, mikä nostaa miehistä piileviä puolia ja laittaa heidän keskinäiset roolinsa uusiksi. He joutuvat valintojen eteen ja joutuvat miettimään tekojensa oikeutusta – kuka on uhri, kuka syyllinen.

Itseäni teoksessa innostaa yksinkertainen perusjuoni, joka antaa tilaa ristiriidoille ja henkilöhahmoille, jotka hekin rajoittuvat vain muutamaan henkeen. Miljöö kätkee sisäänsä mystiikkaa. Nykymaailman vika on se, että kaikki paikat alkavat olla jo kartoitettuja ja löytyvät Google-Mapista. Rehellisyyden nimissä haluaisin kirjoittaa jotain samanlaista ja sijoittaa tapahtumat Itä-Suomeen. Meillähän on Ruunaa ja sisäsiittoisuudestakin vitsaillaan. Vakavasti ajateltuna, luonnon keskelle sijoitettuja ja Suomessa kirjoitettuja jännitysromaaneja ei taida paljoakaan olla. Vai miten on?

Linkin kautta pääsette kurkistamaan filmisovituksen yhtä tunnetuinta kohtausta, jossa Drew soittaa kitaraa banjoa tiluttelevan pojan kanssa. https://www.youtube.com/watch?v=Uzae_SqbmDE


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com