Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Paras lukemani Nykänen
12.06.2015 21:57 | Mika Kähkönen

Harri Nykänen: Leijonakuningas

Crime time 2014. 231 s.

 

Avovaimon sisko korjasi aukon yleissivistyksessäni antamalla syntymäpäivälahjaksi Harri Nykäsen pokkarin Leijonakuningas. Saatesanoina hän mainitsi haluavansa lukea tuon teoksen heti kun mahdollista. Toteamus puhuu omaa kieltään Nykäsen maineesta dekkarikirjailijana. Itse joudun häpeäkseni tunnustamaan, että kirja on kohdallani tuon Hesarin ex-rikostoimittajan tuotannosta ensimmäinen. Miten näin pääsi käymään? Mieshän on käsite ja nimi suorastaa laatutakuu. All Raid?

Komisario Ariel Kafkan tutkimukset edustavat sarjaa. Sarjan tässä osassa tuo juutalaistaustainen helsinkiläispoliisi saa tutkittavakseen voimamieskisojen kaksinkertaisen voittajan, nykyisen lööppikuninkaan Jukka Aron, alias Jimmy Boyn ja Leijonakuninkaan kuolinsyyn. Kuuluisuuden syöksylaskun perusteella olisi helppo todeta miehen ampuneen itsensä. Muutkin vaihtoehdot on poissuljettava, varsinkin kun Aron viimeinen yritelmä oli pyöräyttää käyntiin tv-sarja, jonka isäntänä hänen pyrkimyksensä oli paljastaa tulenarkaa tietoa useista vaikuttavassa asemassa olevasta henkilöstä. Muutenkin Aron lähipiiristä löytyy häröilijöitä, aina moottoripyöräjengiläisistä nisteihin. Nimiä nousee esille nimien perään. Joukossa esiintyy niin kansanedustajaa, kuin kirkonmiestäkin, eikä aina niin imartelevassa asiayhteydessä. Oma tapauksensa on Aron tyttöystävä, Viidakon kissat-sarjan voittaja Dodo Virtanen. Onko naisessa enemmän kotikissaa, vai viidakon serkkua? Se selviää kyllä, kuten murhaaja, tai murhaajatkin.

Nykäsen laatima murhatutkimus etenee uskottavasti ja muistuttaa varmasti todellista esitutkintaa. Tarkemmin en osaa sitä sanoa. Oma käsitykseni asiasta on värittynyt mielikuvituksen tuotteilla. Yleisestihän rikoskirjojen poliisityö edustaa tavallaan rinnakkaistodellisuutta. On sanottu, että jos tutkijoiden työpäivää kuvattaisiin yks yhteen, se voisi olla jopa tylsää luettavaa. Kovin paljoa ei Nykänenkään revittele. Rikoksista ja väkivallanteoista kuvataan vain seuraukset. Itse toteutus jää lukijan mielikuvituksen varaan. Tehokeino sinällään. Sama koskee makuukammarin touhuja. Siihen päähenkilöllä olisi parikin kumppania. Sivujuonena Kafka yrittää selvittää itseään ulos kahden naisen loukusta. Muiden sivuhenkilöiden elämää kirjailija raottaa lyhyinä mainintoina. Tässä kohtaa kostautui tietämättömyyteni. Jotta esimerkiksi komisarion kollegoista haluaisi saada jonkinlaista otetta, pitäisi kai lukea sarjan aikaisemmat edustajat.

Muiden vierailevien tähtien kohdalla onkin sitten toinen juttu. Monelle heistä löytyy, tai voi kuvitella todellisen vastineen. Jukka Aro on ilmetty Tony Halme. Entä oletteko kuulleet sekoilevasta kansanedustajasta, joka osallistuu moottoripyöräjengin bileisiin? Aivan! Kaikillahan meillä on omat kaksoisolentomme, voisi sanoa puolustuksena, jos puolustella pitäisi. Ilman näitä tosielämän sankareita ja antisankareita meidän kaikkien elämä olisi paljon köyhempi – ainakin keltainen lehdistö olisi.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com