Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291

Subscribe RSS

 Taikaa risteilyllä
29.08.2016 18:28 | Mika Kähkönen

Sarah Lotz: Neljäs päivä

(Day Four, 2015)

Suom. J. Pekka Mäkelä. Karisto 2015. 385 s.

 

Loistoristeilijä sammahtaa pikku tulipalon vuoksi keskelle Meksikonlahtea. Risteilyisäntä loiventelee tapahtunutta, mutta vaatii silti ihmisiä kokoontumaan kannelle. Laatua ja vastinetta rahoilleen vaativat vieraat penäävät hyvitystä. Ilmaisten drinkkien ja palautetun lipun hinnan sijaan olosuhteet senkun pahenevat. Puhkeaa noro-epidemia ja sopivasti myös vessat lakkaavat yksi toisensa jälkeen toimimasta. Alkaa uhata se kaikille tuttu ahneen loppu.

Ei riitä, ei alkuunkaan. Tapahtumien kulku muuttuu koko ajan vain oudommaksi. Eristäytyminen muusta maailmasta on täydellinen, mikä aiheuttaa villejä huhuja puoleen ja toiseen. Yhdestä hyteistä löytyy murhatun nuoren naisen ruumis. Käytävän valvontakamerakuvassa vilahtaa lapsi, vaikka risteilyn pitäisi olla K-18. Laivalle viihdyttämään tulleen selvännäkijän heitot ovat tiettyyn rajaan saakka pelkkää hyvää viihdettä, ainakin viihdettä. Vainajilta tulevien viestien osuvuudesta on huolehtinut taustatyöllään avustaja. Mutta kun avustaja ei ota kohta selvää enää edes työnantajastaan ja tämä jatkaa aina vain osuvimmilla tulkinnoilla yleisöstään ja heidän kuolleista omaisistaan, hätyytellään jo yliluonnollisen rajoja. Tuohon saakka väki on saanut lillua peilityynellä aavalla. Myrskyn myötä voidaan puhua jo silkasta kauhusta. Muutenkin seuraan tupsahtaa ilmestyksiä, jotka eivät sinne kuulu.

Eteläafrikkalainen kirjailija käsikirjoittaja Sarah Lotz jatkaa teoksen Kolme lapsiteemaa. Miksei jatkaisi, tuo hänen aikaisempi teoksensa oli kansainvälinen läpimurto. Itsekin ihastuin siihen, kun luin ja arvioin sen pari vuotta sitten Ruumiin kulttuurin (3/2014) kirjakäräjillä. Vaikkei nainen varsinaisesti revittele kauhuefekteillä, onnistuu hän kätkemään Isoa Mysteeriä ja henkilöhahmojen perimmäisiä motiiveja harkiten ja viisaasti, vaikka välillä viipyily uhkaa tuskastuttaa. Tunnelma ratkaisee siinäkin kohtaa. Ratkaisu kertoa tarina useiden keskenään tasavertaisten näkökulmahenkilöiden kanssa toimii. Ei heti tule muuta tapaa edes mieleen. Jokaiselta löytyy menneisyys, salaisuuksia ja kuoren alta useita kerroksia. En halua avata niitä tässä. Kannattaa lukea niistä itse.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com