Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

Subscribe RSS

 Kirjanoppinut vs. kadunmies: round 2
12.01.2018 14:30 | Mika Kähkönen

Ja sitten lukuja oli vain 22.

Kongi kumahtaa. Mika "the kadunmies" Kähkönen lähestyy päättäväisesti Nuoren Voiman Liiton "the kirjanoppinutta" arvostelijaa ja tarjoaa agressiivisesti käsikirjoituksensa ensimmäistä lukua. Tällä kertaa hän ei jää kiertämään kehää, vaan menee suoraan asiaan. Arvostelija ottaa luvun vastaan ja tarjoilee sen takaisin toteamalla, että takaumien useat kerrokset sotkevat lukijaa.

Kähkönen saa arvion torjuttua ja muuttaa taktiikkaa salamana ja kokeilee toista lukua. Samalla hän keskittyy fokalisaatioon: kuka iskee ja ketä. Yllättäen arvostelija tarjoilee häikäilemättömän kolmen koukun sarjan: kerronta on hieman sekavaa ja epävarmaa, taas toistetaan samaa. Tästä kadunmies selviää helposti ja heivaa ylimääräiset sanankäänteen ringin yli VIP-katsomoon. The kirjanoppineen liikehdinnästä huomaa, että kadunmiehen tempo ei riitä vastustajalle, joten hän jatkaa samaa karsimisen linjaa.

Sitten tulee käänne.Viidennessä luvussa kadunmies pääsee yllättämään kirjanoppineen ja saa tarinansa etenemään. hän valitsee fokalisaatiopisteeksi vastustajan nenänpään ja saa nirhaistua sitä parilla tässä ja nyt-kohtauksella. Hetken aikaa kirjanoppinut muistelee ilmansuuntia, kunnes pistää takaisin kommentilla arjen jaarittelusta. Pian hän käy häikäilemättömäksi ja nimeää kokonaisen luvun turhantuntuiseksi. Kadunmiehen polvet notkahtavat ja hän painaa sormensa delete-näppäimelle. Sillä hän saa kuvionsa viime hetkellä taas luettavaan kuntoon ja selviytyy seuraavaan lukuun.

Kuvio säilyy kirjanoppineelle edelleen liian yksinkertaisena, mietona ja kadunmies joutuu keskittymään puolustukseen. Hän poistaa turhaa kuonaa tarinasta pitääkseen itsensä edes tolpillaan. Olo tuntuu venytetyltä ja vanuteltulta, kuin hänen käsikirjoituksensa luvut arvioijan mielestä. Askelmerkitkin ovat hukassa. Viimeisillä voimillaan hän heittää heijarilla luvun kaksitoista, joka kuin ylemmän käden saattamana uppoaa kirjanoppineeseen ja kadunmies saa aikaa kiskoa happea sisuksiinsa. Erää ei ole enää paljoa jäljellä.

Silloin alkaa vyörytys. Kirjanoppinut tarjoilee sarjan iskuja. Kliseitä, lapsekkuutta, pikkusälää. ennustettava tarina, teatraalista. Kadunmies vaipuu mattoon. Alkaa laskenta. Ennen kuin tuomari on pääsee lukuun kymmenen, on kadunmies kaikkien yllätykseksi seisaallaan. Mistä hän sai kerättyä voimaa uuteen tulemiseen? Etenkin, kun hänen lauseensa ja sanastonsa on liian tavallista ja persoonatonta. Hän tietää vastauksen itse, se riittää. Hän tietää mistä hän tulee ja kuka hän on. Hän kääntää heikkoutensa voimaksi. Hän haluaa näyttää ja kirjoittaa viimeiset luvut kokonaan uusiksi ja muuttaa ennustettavat tapahtumat päälaelleen. Juuri kun hän on nääntymäisillään kritiikin määrään, kongi kumahtaa ja hän palaa käsikirjoituksen kanssa nurkkaukseensa. Tauolla hän nauttii monipuolista kirjallisuutta, jopa lyriikkaa ja kerryttää täydellistä lausetta kolmanteen erään. Silloin Kähkösen käsikirjoitus tulee tyrmäämään.

(Blogi julkaistu alunperin 1.6.2012)


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com