Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Suattaapi olla, tai olla olematta
11.05.2018 16:21 | Mika Kähkönen

Jonas Sivelä: Kaiken takana on salaliitto – tutkimusmatkoja epäilysten maailmaan

Atena 2015. 208 s.

 

Oletteko lukeneet kirjan, tai katsoneet vaikka elokuvan, jossa hyvä taistelee pahaa vastaan ja koko olemassaolomme, ihmiskunta, on vaarassa? Katsojana ja lukijana olet varmasti pyrkinyt sankarin rinnalla selvittämään syyllistä – kuka, ketkä, tai mikä on katalien juonien takana. Joskus olet onnistunut päättelemään arvoituksen ennen varsinaista paljastusta. Tuntuu hyvälle. Vielä paremmalle tuntuu kun niin jää tapahtumatta. Mikähän siinä on, että kunnon vedätyksestä saa tyydytyksen? Itse ainakin olen ihan hulluna (sopiva kuvaus) juonitteluun, petoksiin ja murha-arvoituksiin. Salaliittoteoreetikolle kaikki sellainen on arkea ihan oikeasti. Tätä ilmiötä kääntelee etelä-afrikkalaisista aids-uskomuksista väitökirjan naputellut Jonas Sivelä teoksessaan Kaiken takana on salaliitto – tutkimusmatkoja epäilysten maailmaan.

Sivelän kansantajuisesti vapaaseen tyyliin kirjoittama tietokirja käy läpi joukon yleismaailmallisesti kiinnostavia tragedioita, jotka ovat saaneet ihmiset epäilemään vaihtoehtoisia selityksiä. Eihän se nyt käy, että esimerkiksi prinsessa Diana kuolee hurjastelevan rattijuopon uhrina. Mitä hohtoa siinä on? Murha mikä murha! Niin ja Elvishän elää. En sano, etteikö näin olisi. Mistä minä tiedän, mutta näin länsimaalaisesta vinkkelistä katsottuna Sivelän väitöksen aihe aids-uskomuksista kuulostaa suorastaan järjettömältä. Siis ei itse väitös, vaan sen aiheeseen sisältyvä logiikka. Ihmiset todella olivat, tai ovat edelleen Etelä-Afrikassa varmoja, että epidemian puhkeamisen syynä on salajuoni. Paha valkoinen mies haluaa tappaa mustan väestön virukseen dipatuilla kortsuilla. Saa hymähdellä. Silti tuskin meillä päin ollaan yhtään heitä viisaampia. Epätasaisen tasaisesti nousee otsikoihin Suomessakin vaihtoehtopäätelmiä vaikka nyt rokotteiden hyödyistä. Mielipiteet ovat hyvin perusteltuja ja varustettu lukuisilla lähdeviitteillä ja esimerkkitapauksilla. Helppo uskoa, liiankin. Muistan hyvin sikainfluenssarokotteen myötä vuonna 2009 lisääntyneet narkolepsiatapaukset. Niin kävi oikeasti, vaikkakin vain yksittäistapauksissa. Joskus on tehtävä kahden pahan välillä valintoja, sanovat asiantuntijat. Tämä ei lohduta perheitä, jotka sairauden kanssa taistelevat, mutta niinhän se on. Oma lukunsa ovat vaikka ufojutut, te tiedätte Juhan af Grannin. Niin ja vapaamuurarit, juutalaiset ja Kennedyn murha – näitä riittää, ei niistä nyt tämän enempää. Lukekaa kirja.

Esimerkkitapausten lisäksi Sivelä pohtii millaiset ihmiset tyypillisimmillään uskovat salaliittoihin, mistä teorisointi johtuu ja mitä vaaraa tulkintojen esittämisestä mahdollisesti koituu. Pitää mainita, etteivät tutkijan haastattelemat ihmiset antaneet hänelle itsestään missään nimessä kiihkoilijan kuvaa, vaan olivat ihan asiallista sakkia. Järkevän oloisia ihmisiä. Oikeastaan samasta syystä ei kaikkea voi suoralta kädeltä leimata hömpäksi. Kyseenalaistaminen on jopa hyväksi. Historia tuntee toteennäytettyjä salaliittotapauksia, varmasti tunnetuin niistä Suomen tasolla on Mainilan laukaukset. Sehän kuuluu jo historian opetusohjelmaan peruskoulussa. Varmistin tyttäreltä. Neuvostoliitto väitti Suomen keskittäneen tykistötulta Mainilan kylään. Todellisuudessa niin ei tapahtunut. Perättömän väitteen perusteella diplomaattisuhteet katkaistiin ja Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30. marraskuuta 1939.

Uusia herkullisia kohteita salaliitto-epäilyille tulee koko ajan. Vaikka sote-uudistus. Siitä voisi kehitellä jotain. Jätetäänkö syrjäseudut ja ehtoopuolen väestö tarkoituksella heitteille? Luonnollista poistumaa. Tätä menoa niin uhkaa tapahtua, mutta että salaliitto? Jään seuraamaan uutisointia.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com