Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Ko piru tek kaikkii pahhuo, eikä sil olt mahtaniet mittiä
14.12.2018 19:33 | Mika Kähkönen

Pasi Klemettinen: Karjalan räyhähenget

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2018. 256 s.

 

Filosofian tohtori, perinnetutkija Pasi Klemettinen on tehnyt väitöskirjan kansanomaisista paholais- ja noituuskäsityksistä Karjalan kannaksen ja Laatokan kansanperinteessä. Lukemani kirja ja nettikirjoitelmani aihe, Karjalan räyhähenget perustuu tuohon tutkimukseen, pois laskettuna kaikki akateeminen painolasti. Siis kirja juuri minulle, varsinkin kun vasta vähän aikaa sitten satuin lukemaan historian- ja rajatiedon tutkija FM Mauri Karvosen teoksen Aavetaloja ja ihmiskohtaloita 2. Molempien keskiössä on paljon samaa. Klemettinen keskittyy enemmän, tai vain ja ainoastaan, pirun temmellykseen.

Siitä temmellyksestä, yleisimmillään räyhähenki on ottanut kohteekseen talon ja talonväen, jota se on kiusannut mitä erikoisimmilla tavoilla. Lähes aina kiusanteolle on hyvä syy. Talon isäntä on saattanut huijata vaikka hevoskaupoissa ja pettynyt vastapuoli on taikonut yliluonnolliset voimat – kalmanväen – asialleen. Reseptiksiksi on riittänyt vaikka pussilllinen hautausmaan multaa, jokin vainajan vaatekappaleista, hiuksia, iholle muodostunutta härmää, tai jopa luujauhetta. Viimeksi mainittuja on saatettu uuttaa juomiin ja ruokiin, tarkoituksena saada epärehellisen kauppamiehen pakki sekaisin, tai jopa hengiltä koko nilkki. Toinen vaihtoehto on ollut kätkeä ns. noita- kalma- tai taikapussi talon tiloihin. Jo vain alkoi ullakko narista ja esineet lennellä omia aikojaan.

Nämähän ovat siis kansantarinoita, jotka ovat eläneet ja muuntautuneet ihmisten suussa aina omien tarpeiden mukaan. Tapaukset keskittyvät 1800- ja 1900-luvun taitteeseen. Eivätkä ne ole pelkkiä tarinoita. Tapahtumien vuoksi on käyty käräjiäkin, niin kuin Ylöjärvellä vuonna 1885. Piruoikeudenkäyntiin oli kutsuttu joukko tapahtumasarjan silminnäkijöitä ja todistajia. Luonnollisestikin istunnoissa poissuljettiin huijauksen mahdollisuus ja pureuduttiin syihin ja seurauksiin. Tässä tapauksessa yliluonnolliset ilmiöt näyttivät keskittyvän talossa palvelleen sairaalloisen piikatytön ympärille. Aikoinaan on muuten tulkittu ihan Eurooppaa myöten, että ympäristöön kohdistuva ilkikurinen mellastus on saanut alkunsa murrosikäisen psyykkisistä ongelmista. Haluan tässä kohtaa mainita, etten aio käyttää tätä tietoa kasvatusmetodina tyttäriäni kohtaan.

Vielä lopuksi nostaisin esille yritysidean, vaikka luulen ettei sen kanssa kannata lähestyä liiketoiminnan asiantuntijoita tai Kauppalehteä. Kuvauksessa käytän hyväkseni Klemettisen kirjan perinnesanastoa, sen tietäjäkuvausta.

Toiminimi Tietäjä tarjoaa yhteisön yliluonnollisen ja myyttisen tiedon asiantuntijuutta. Tehtäviin kuuluu ennaltaehkäisevä taikuus, parantaminen, ennustaminen, yhteydenpito uskomus- ja henkiolentoihin (vainajat), yhteisöllisten toimintojen esim. elinkeinojen turvaaminen sekä vihamiesten tai normirikkojien rankaiseminen vahingoittavan noituuden välityksellä (pahan nostaminen). Jätä yhteystietosi. Sinuun ollaan yhteydessä.

En tietenkään ollut tuon yritysidean suhteen täysin vakavissani. Yliluonnollisessa dekkarissa se voisi mennäkin. Mielenkiintoinen etsivätoimisto sinällään. Mutta jos rehellisiä ollaan, niin näitä palvelujahan on jo. Ihan oikeasti.

Kirja on hankinta Helsingin kirjamessuilta.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com