Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

27.10.2010

Bram Stoker: Dracula

(Dracula, 1897)

Suom. Jarkko Laine. Keskiyön kirjasto. Otava 2007. 607 s.

Tämä on SE Dracula. Teos, joka pani alulle yhden viihdeteollisuuden merkittävimmistä haaroista. Kirjan takakansi puhuu vampyyrikirjallisuuden raamatusta ja näin tosiaankin on. Sivuilta löytyy kaikki, mitä vampyyritarinan on sisällettävä. Luettuani kirjan panin merkille, miten uskollisesti tv-sarjat, elokuvat ym noudattavat annettuja ohjeita vielä nykypäivänäkin.

Lukukokemuksena kirja oli erikoinen, eikä sitä voinut lukea kuin nykykirjoja. Stoker asettui vuorotellen päähenkilöiden asemaan ja laati tekstin milloin päiväkirjan muotoon, milloin saneluksi, kirjeeksi, lehtijutuksi, tai esimerkiksi sähkeeksi. Pitkät pätkät oli pelkkää matkakertomusta, mutta paikoitellen löytyi jopa nykydekkareillekin vertailukelpoisia tutkimus- ja kahinakohtauksia. Hautausmailla hiippailua, lepakoita, hautaholveja, linnoja, puutappeja, ym.ym. hirvittävää piisasi yllin kyllin.

Loppuun suomentaja oli lisännyt jälkipuheen, jossa hän selitti joitain kirjassa esiintyneitä termejä ja paikannimiä, sekä kertoi vampyyriuskomuksista maailmanlaajuisesti. Yksi kiinnostavimmista tiedoista oli, ettei Bram Stokerin teos ollut lajinsa ensimmäinen teos, mikä taas kerran todistaa kuinka harvoin jonkin lajin ensimmäinen tekele on se läpimurtohitti.

Miten on, laitettaisiinko tänä iltana verilettuja?


©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com