Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Psykopatia
22.11.2010 06:17 | Mika Kähkönen

31.7.2010 Opiksi ja lähteeksi

Helinä Häkkänen-Nyholm (toim.): Psykopatia

Edita 2009. 346s.

Seuraavien lauseiden alkuun voisi lisätä alkuliite: jos ymmärsin oikein. Psykologian opintoni rajoittuivat perustietoihin, joten en tästä eteenkään päin aio esiintyä asiantuntijana. Jätän sen puolen mielelläni ihmisille, jotka päivästä toiseen hoitavat psyykkisesti sairaita ihmisiä, tai tutkivat heidän sairauksiaan.

Psykopaatilla tarkoitetaan ihmistä, joka on lipevä, pinnallisesti charmikas, valehtelee patologisesti, omaa suureellisen omanarvontunnon, huijaa ja manipuloi muita ihmisiä, elää vailla katumuksen ja syyllisyyden tuntoa. hänen tunne-elämänsä on pinnallinen, hän on tunteeton, eikä hän kykene empatiaan. Psykopaatti on teoissaan vastuuton, tarvitsee poikkeuksellisen paljon stimulaatiota ja pitkästyy herkästi, elää monesti toisten kustannuksella, häneltä puuttuu realistiset pitkänajan suunnitelmat, hän on impulsiivinen ja vastuuton, sekä hänellä saattaa olla heikko käyttäytymisen kontrolli. Tämän suhteen hänellä esiintyi ongelmia jo varhain joten hän syyllistyy erilaisiin rikoksiin jo nuorena. Jos hän jää kiinni ja kärsii rangaistustaan ehdonalaisena, ei hän ymmärrä riskiä vapauden menetyksestä, vaan jatkaa rikolista uraansa, joka voi olla varsin monimuotoinen. (Käännyitkö katsomaan kumppania vierelläsi? Tsot, tsot!)

Edellä mainituille piirteille on laadittu erilaisia mittareita, joista käytetyin taitaa olla Professori Robert D. Haren vuonna 1985 julkaisema PCL-arviointimenetelmä (Psychopathy Checklist-Revised), jonka pohjalta on myöhemmin kehitelty yksinkertaisempia versioita, riippuen käyttötarkoituksesta. Menetelmä perustuu psykopaattisten vuorovaikutustapojen jakoon, joiden perusteella lasketaan psykopatiapisteitä ja luokitellaan psykopatian ilmenemismuotoja. On arvioitu, että kaikista ihmisistä psykopaatteja olisi 1-2%. Luonnollisesti heidäm määrä kasvaa, kun siirrytään vankilan muurien sisäpuolelle (15-25%), mutta niin tekee myös prosentuaalinen suhde herrapöydässä (3.5%). 

Johtajien ja vankien lisäksi kirja käsitteli ilmiön esiintymistä eri kehitysvaiheissa, sukupuolten välillä, elinympäristöissä, sekä sen etiologiaa, hoitomuotoja ja yhteyttä muihin mielenterveysongelmiin. Kokonaisuutena teos oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Huomaamattani aloin pohtia ympärilläni eläviä, tai joskus tuntemiani ihmisiä ja mielestäni löysinkin potentiaalisen psykopaatin. Tarkemmat tulkinnat jätän tiedemiehille ja naisille(

Lopuksi on sanottava kaikista meistä löytyy samoja piirteitä kuin psykopaateista ja joskus ne ovat välttämättömiä selviytymiselle. Miten on oma laitasi?


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com