Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Subscribe RSS

 Kurkistus rikolliseen maailmaan
14.09.2016 10:21 | Mika Kähkönen

Marko Lönnqvist: Elämäni gangsterina (toim. Jarkko Sipilä)

Crime time 2016. 356 s.

 

Marko Lönnqvistin omaelämäkerrallisen kirjan Elämäni gangsterina kuvaus alkaa lapsuudesta, oikeastaan ala-asteen kuudennesta luokasta ja päättyy lähelle nelikymppisiä, jolloin mies istui pitkää tuomiota Sörkassa ja kirjoitti teoksensa viimeisiä sanoja. Hän kertoo miten hänestä tuli pahamaineinen ja pelätty rikollinen, sekä rikollisjärjestöksi nimetyn moottoripyöräkerho MC Cannonballin jäsen. Vaikuttavimmaksi käänteeksi koituu jengin johdon kanssa riitaantuminen, porukan asekersantin puukotus ja raju aseellinen yhteenotto.

Elämäntapaan on kuulunut nopeita autoja, prätkiä, huumeita, viinaa ja villejä naisia. Huumeiden ja viinan kohdalla Lönnqvist nostaa varoittavan sormen. Vaikka hän on perusluonteeltaan hyvinkin kurinalainen ja saman kurin alaisuuteen perustuu myös nautintoaineiden hallinta, jää paljon vielä hyvän tuurin varaan. Jos aineet vievät, ne vievät, aloittipahan käytön missä iässä tahansa. Ikävistä elämänkohtaloista hänellä riittää esimerkkejä.

Vaikka kirjoittajan elämänura perustuu kaikkine veropetoksineen, ampuma-aserikoksineen ja lukuisine pahoinpitelyineen enemmän tai vähemmän lain koukeroiden oikomiseen, kaiken toiminnan takana on, sanotaan nyt vaikka vaihtoehtoinen oikeudenmukaisuus. Kirjan kuvailusta saa vaikutelman, ettei monessakaan kohtaa ole vastapuolikaan ollut täysin kirkasotsainen. Teoksesta voi saada myös vääriä vaikutteita. Sen parissa voi tuntea kyseenalaista mielihyvää ja vahingoniloa. Tunnustan, muutamassa kohtaa tunsin niin itsekin. Hetken aikaa kiltti perheenisä sai puristella turvallisesti sohvan nurkassa nyrkkiä.

Erehdyin lukemaan jonkin kirja-arvostelun ennen paneutumistani itse tuotokseen. Kirjaa pidettiin lapsellisena mahtailuna. Tulkinta ei varmastikaan ole väärä. Onhan siinä mahtailua, en kiellä, mutta kun jatkaa lukemista, se kehittyy tyylilajiksi ja muuttuu lopulta komiikaksi. Itseironiaa ja slapstickiä parhaimmillaan. Yksi ehdottomista helmistä liittyy jugurttiin ja taksiautoilijoihin. Tämän enempää en paljasta. Lukekaa itse.


 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5. Pisteet: 5.000

 Jarkko Sipilä: Katumurha
15.04.2011 19:35 | Mika Kähkönen

Jarkko Sipilä: Katumurha

Gummerus. 2010. 275 s.

 

Mies ammutaan keskellä kirkasta päivää aivan Helsingin keskustassa. Tekijä pakenee sivullisten silmien alta ja jättää aseen murhaamansa miehen autoon. Röyhkeän avoimesta tekotavasta huolimatta, tai päinvastoin, juuri sen vuoksi Helsingin rikospoliisin komisario Takamäki joutuu aloittamaan ryhmänsä kanssa lähes tyhjän päältä. Aluksi tutkimukset polkevat paikallaan, kunnes ataripoliisi Suhonen soluttautuu epäilyksenalaisten pöytäseuraan. Kun vyyhti lopulta purkautuu, uhkaa se karata dekkareiden käsistä.

Jarkko Sipilän teksti etenee kuin höyryjuna. Höyryjuna, joka jättää pienimmät paikkakunnat väliin ja puskee rikostutkimuksia uskottavuudella 10+. Tietenkään en tiedä oikeista poliisityöstä tosi-tv.tä enempää, mutta silti. Siimoja mies laskee veteen enemmän kuin on kaloja järvessä, tai pitäisikö sanoa hesalaisittain meressä ja saa ne kelattua sotkeutumatta takaisin. Muutaman löylykauhallisen ajan kirjailija herkistelee, muttei vie tunteilua sen pidemmälle (viisas ratkaisu rikostoimittajalta). Onneksi hän ei lähde myöskään kehittelemään mitään työpaikkaromansseja naispoliisi Joutsamon kanssa. Hetken jo pelästyin. Tasa-arvokin säilyy.

Aikaisemmin olen lukenut Sipilän esikoisen Kosketuslaukauksen. En tiedä miksi kahdeksan muuta dekkaria on jäänyt väliin. Saattaa johtua siitä, että yleensä en pidä rikos-tutkinta-pidätys -kirjallisuudesta. Mutta olihan Katumurha nyt herranen aika paljon jännittävämpi kuin Poliisi kertoo -kirjasarja tai Poliisi TV.


( Päivitetty: 14.09.2016 10:17 )

 - Mika Kähkönen | Kommentoi
1. 2. 3. 4. 5.
©2020 Mikan kirjat ja kertomukset - suntuubi.com